NOVICE IN DOGODKI

Odziv Gospodarskega združenja do napovedane stavke

objavljeno

V Gospodarskem interesnem združenju Distribucije električne energije (GIZ DEE) ugotavljamo, da se razlogi za napovedano stavko skrivajo v nezadovoljstvu sindikatov pri potrebni reorganizaciji elektroenergetskega sektorja. Ugotavljamo, da stavka in stavkovne zahteve niso uperjene proti delodajalcu. Obžalujemo, da se ni ustvaril ustrezen dialog med deležniki in da je do napovedi stavke sploh prišlo.

V GIZ DEE stavke ne podpiramo. Menimo pa, da je potrebno storiti vse, kar je v moči socialnih partnerjev, da do stavke ne pride.

Tudi sami že več let opozarjamo na neustrezno organiziranost področja distribucije električne energije. Pet elektrodistribucijskih podjetij, ki skrbi za 90 % slovenskega elektroenergetskega omrežja in za več kot 95 % slovenskih odjemalcev električne energije meni, da mora biti vsakršna reorganizacija podkrepljena s strokovnimi, organizacijskimi ter ekonomskimi argumenti. Slednji pričajo v prid teritorialne organiziranosti distribucijskega sistema in polni vlogi elektrodistribucijskih podjetij pri zagotavljanju aktivnosti distribucijskega operaterja.

Vse končne uporabnike obveščamo, da bodo elektrodistribucijska podjetja poskrbela za zanesljivo in stabilno oskrbo z električno energije tudi v času napovedane stavke. V tem času niso predvidene nobene prekinitve dobave električne energije, izklopi ali kakršnekoli druge motnje v elektrodistribucijskem omrežju. Bo pa napovedana stavka vplivala na interne in eksterne procese, ki se lahko odrazijo predvsem pri delu s strankami in poslovnimi partnerji.

Nazaj